Waarom ik nee zeg tegen huidverzorging op basis van huidtypes

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 13:05

Voor de droge huid, voor de vette huid, voor de gevoelige huid.
Je hoort het overal voorbij komen, in de reclames, de drogisterij en ook bij veel schoonheidssalons. 

Alleen is jouw huid ook echt droog, vet of gevoelig? En is dit ook het juiste uitgangspunt om de juiste verzorging voor jouw huid te kiezen?

Ik zeg nee.

Laat het volgende even bezinken. 
Een "type" staat vast. Hoe wordt jouw huid dan beter als je producten gebruikt voor jouw "huidtype"?
Een huidtype zegt meer over de soort huid, het zegt niks over de conditie van de huid. 
Een huidtype geeft aan, hoe dik, welke kleur, hoe gevoelig de huid is voor uitdroging door de zon en hoe littekens en pigmentvlekken zich ontwikkelen.

Een korte uitleg.
Het staat vast dat huidtype 1, altijd en zeer lichte huid. Deze verbrand snel, heeft sproeten, op de aan zon blootgestelde huiddelen, wordt nooit bruin, glad is van structuur en littekens zijn nauwelijks zichtbaar door het weinige pigment in de huid.
Daarentegen is huidtype 5, altijd een Aziatische huid. Deze is donkerder, verbrand nauwelijks maar wordt wel bruin, is grover van structuur en littekens zijn snel zichtbaar door verstoringen in het pigment.

Huiden met beide huidtypes kunnen droog of vet aanvoelen en gevoelig reageren, maar een huidtype 5 zal nooit zo licht worden als een huidtype 1. En een huidtype 1 zal nooit zo'n grove structuur krijgen als een huidtype 5. 

Een huid die droog genoemd wordt, kan zowel een fijne structuur als grove structuur hebben maar ook snel verbranden of juist makkelijk bruin worden daarnaast kan deze op alles heftig reageren of juist alles aan kunnen wat je erop smeert. 

Een simpel voorbeeld
Denk aan kleding, bijvoorbeeld jassen. Hierin heb je types zoals zomerjas en winterjas. Het is gelijk duidelijk welke jas waarvoor bedoeld is, een zomerjas is luchtig en een winterjas zorgt dat je warm blijft.
Een winterjas zal nooit een zomer jas worden en een zomerjas zal nooit een winterjas worden. Ze kunnen beiden wel wind- en waterdicht zijn, kunnen beide rood of blauw zijn en kunnen beiden van bijvoorbeeld vilt, wol of katoen zijn. Maar het type, zomer of winterjas staat altijd vast.

Dat jouw huid droog of vet aanvoelt of gevoelig reageert geeft dus geen huidtype aan, maar een huidconditie. 
Een huidconditie ontstaat altijd door een oorzaak, hier wordt je niet mee geboren. Wel is de een is vatbaarder voor bepaalde ongemakken dan een ander, dit heeft vaak te maken met algehele gezondheid.

Het verzorgen van jouw huid op basis van het huidtype, zal jouw huid nooit in optimale conditie brengen.

Wat moet je dan wel doen?

Kijk naar de conditie van jouw huid.

Welke symptomen ervaar jij?

  • Mijn huid voelt droog.
  • Mijn huid voelt vet.
  • Mijn huid reageert gevoelig.
  • Ik heb last van een trekkerig gevoel.
  • Ik heb last van verstopte poriën en puistjes.

Een huidconditie heeft altijd een oorzaak.

Waar bij huidverzorging op basis van een "huidtype" altijd gefocust wordt op symptoombestrijding. Is de focus bij huidverzorging om op basis van de huidconditie de oorzaak weg te nemen en daarbij de symptomen te behandelen

Ga jij aan de slag met de conditie van jouw huid of blijf je hangen bij het bestrijden van symptomen op basis van het huidtypes?

Als jij kiest om aan de slag te gaan met de conditie van jouw huid, kan ik jou daarbij helpen. Samen met jou kijk ik naar jouw huid, hoe jij deze ervaart en wat de conditie van jouw huid is. Op basis van de conditie van jouw huid en de ongemakken waar jij tegen aanloopt maak ik een verzorgingsadvies voor jou op maat. Hiermee krijg jij de handvaten om de conditie van jouw huid te verbeteren en om de ongemakken weg te nemen. 

De voordelen van een samenwerking met mij

  • De eindeloze zoektocht naar de juiste producten en behandelingen voor jouw huid stopt, je krijgt een professioneel advies specifiek gericht op jouw huid.
  • Je gaat je huid verzorgen met producten die ook echt de conditie van jouw huid verbeteren en resultaat geven.
  • Je krijgt van mij een uitgebreid stappenplan met de aanbevolen producten en wanneer en hoe je deze moet gebruiken, zo kan er nooit iets mis gaan. 
  • Je kan gebruik maken van mijn kennis en expertise voor al jouw vragen en problemen met betrekking tot de huid.
  • In een korte tijd zal jouw huid gaan stralen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.